• Course Code:  TF19-FCOWB-01​-02srb

 • Term:  Self paced

 • Open for Enrollment

 • Self-paced

 • Course Author(s)
  Vladimir Trkulja
Baner monetization 750x195px

Biznis modeli i modeli monetizacije za medije

Self paced

 • Circles
  Thomson Foundation
  Instructor

Description

Današnji mediji osim svog primarnog posla - objektivnog i pravovremenog informisanja javnosti- moraju da aktivno razmišljaju i o svom biznis modelu i načinu kako zarađuju novac. Mediji se na globalnom nivou suočavaju sa velikim izazovima, i ovaj problem nije rešen ni u najrazvijenijim zemljama sveta, a posebno ga osećaju mali lokalni mediji koji nisu ni pomišljali da će morati da razmišljaju kao preduzetnici i grade neku vrstu dodatnog biznisa oko svoje primarne medijske delatnosti.

 

Cilj ovog kursa je da vam da osnovne smernice  za razvijanje  poslovne ideje i razumevanje načina na koji različiti elementi poslovanja medija  utiču jedni na druge. Kurs obiluje konkretnim primerima i instrukcijama za  kreiranje biznis plana za razvoj medija. 

 

Teme koje ćemo obraditi tokom ovog kursa su:


Biznis model

U ovom poglavlju  ćemo analizirati različite aspekte biznis modela, te ilustrirati ih kroz primere. Razumećete kako kompanije kreiraju vrednost za svoje klijente i kako tu vrednost konvertuju u profit.


Medijski biznis modeli

Upoznatćemo se sa specifičnim biznis modelima koji se primenjuju u medijima kao specifičnoj industriji. Cilj ovog poglavlja je steći  razumevanje kako mediji mogu da ostvare prihode.

SWOT
Pomoću ovog alata razmatraće se Snage (Strengths), Slabosti (Weaknesses), Prilike (Opportunities) i Pretnje (Threats) biznis ideje.

 

Biznis model kanvas

Ili skraćeno BMC - ključni alat koji ćete savladati tokom ovog kursa. Omogućiće vam da brzo mapirate i sagledate vaš biznis. Očekujte obilje primera.


Tržište i konkurencija

Analize tržišta i konkurencije su dokumenti koje morate imati spremne za vaš Biznis plan. Naučićete na šta da obratite pažnju i kako da sagledate direktnu i indirektnu konkurenciju.


Testiranje ideje

U ovom poglavlju  upoznaćete se sa metodologijom koju startapi koriste da testiraju svoju ideju, kroz smislene razgovore sa potencijalnim korisnicima.

 

Za završetak ovog kursa biće ti potrebno oko 24 sati rada.

 

Ovaj onlajn kurs je napravljen u okviru projekta „Media for All“, koji finansira britansko Ministarstvo za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj (Foreign, Commonwealth & Development Office - FCDO), a sprovodi ga konzorcijum organizacija predvođenih Britanskim savetom (British Council), u partnerstvu s Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), INTRAC i Thomson Foundation (TF). Cilj projekta je razviti i ojačati uređivačku nezavisnost i poslovanje medija u šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija) davanjem grantova i pružanjem tehničke pomoći medijima.

×
One Last Thing!

Check your email inbox and click on the email verification link we just sent you.

If it doesn’t reach your inbox in a few moments, it might be in your spam folder. Don’t forget to add our email address to your contacts if it did end up in spam! That’ll make sure it doesn’t happen again.

As soon as you’ve verified your email, you’ll be able to continue.


Continue

×

Confirm Payment

Payment Unavailable. Try again later.

Biznis modeli i modeli monetizacije za medije

Free


Credit Card
PayPal