• Course Code:  JN26.1srbshr

 • Term:  Self paced

 • Open for Enrollment

 • Self-paced

 • Course Author(s)
  Ketrin Maki
C1banner

Ekološko novinarstvo | Zašto lokalne vijesti: Izvori

Self paced

 • Circles
  Thomson Foundation
  Instructor

Description

 

Ekološko novinarstvo | Zašto su lokalna pitanja važna: Izvori.

Samostalni tempo

 

PREGLED KURSA

Ovaj kurs je osmišljen da pruži novinarima veštine potrebne da istraže lokalne priče o životnoj sredini i prepoznaju da li su i kako one povezane sa najvećim problemom sa kojim se planeta suočava: klimatskim promenama. Vodiće vas kako da razREZULTATete političke i ekonomske pokretače mnogih lokalnih ekoloških problema i gde da se obratite za pouzdane podatke, izvore i informacije. Preispitivanje uloge novinara i savladavanje granice između nepristrasnosti i aktivizma je važan deo kursa. Bićete vođeni kroz neku ključnu terminologiju koja će vam pomoći da razumete i stručne podatke, a reporteri o životnoj sredini će vam pomoći da prepoznate jedinstvenu ulogu koju lokalni novinari moraju imati u promeni narativa o klimatskim promenama. Ovo je kritično vreme za lokalne novinare koji pokušavaju da objasne ekološka pitanja svojoj publici. Ovaj kurs ima za cilj da vam pruži alate za obavljanje tog posla.

 

ŠTA ĆETE NAUČITI

 • Naučićete kako da prepoznate da li je i kada priča o životnoj sredini povezana sa klimatskim promenama i važnosti interpretacije naučnog žargona za publiku.
 • Bićete vođeni najboljom praksom za dobijanje tačnih informacija o pričama o životnoj sredini i biće vam obezbeđen kompletan alat za pronalaženje izvora.
 • Saznaćete o važnosti novinarstva podataka za priče o životnoj sredini i klimatskim promenama i o tome kako efikasno i odgovorno koristiti podatke.
 • Naučićete kako da prepoznate političke i ekonomske faktore iza mnogih priča o životnoj sredini i zašto je važno da ih pronađete.
 • Bićete vođeni kroz hodate po tankoj liniji između ekološkog novinarstva i ekološkog aktivizma.
 • Bićete upoznati sa načinima na koje možete koristiti zakon u svoju korist kada pokrivate ekološke priče, a takođe ćete naučiti kako se isti može koristiti protiv vas.

 

UPOZNAJTE SVOJE INSTRUKTORE

 

 

Ketrin Maki, vaša instruktorka kursa je saradnica uredništva u Thomson fondaciji. Bivša senior novinarka BBC-ja sa skoro 30 godina iskustva, ispred i iza kamere i ispitivač Nacionalnog saveta za obuku novinara Ujedinjenog Kraljevstva. Ona je bivša stipendistkinja novinarstva Knight-Vallace na Univerzitetu u Mičigenu.

 

Uz Catherine tu je i tim stručnjaka.  

 

Gornji red: Sa leva na desno

PATRIK GRINFILD je reporter britanskog medija Gardijan. Piše o gubitku biodiverziteta, klimatskoj krizi i mogućim rešenjima. Pre nego što je radio u Gardijanu, bio je producent za CNN.

 

ANIDA SOKOL je medijski istraživačica i koordinatorka projekata u Mediacentru u Sarajevu. Mediacentar je organizovao više od 230 obuka iz novinarstva i medijskog obrazovanja, uključujući vebinar o klimatskim promenama. Anida je i predavač u Sarajevskoj školi nauke i tehnologije i na Internacionalnom Burč univerzitetu u Sarajevu, gde predaje Politiku, kao i Medije i Političku komunikaciju.   

NEMANJA MILOVIĆ je osnivač veb-strane Klima101, sajta sa informacijama o klimatskim promenama koji pokriva najnovija istraživanja, politiku i nove tehnologije.

 

Donji red: Sa leva na desno

SLOBODAN KREMENJAK je advokat specijalizovan za medije i telekomunikacije. Dugogodišnji je savetnik nekoliko srpskih i međunarodnih telekom operatera, elektronskih, štampanih i onlajn medija. Slobodan je takođe služio kao politički savetnik u Vladi Srbije.

 

LEO HIKMAN je direktor i urednik veb stranice Carbon Brief sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja pokriva najnovija dostignuća u nauci o klimi, klimatskoj i energetskoj politici. Specijalizovani su za članke i grafike zasnovane na podacima, kako bi pomogli u boljem razumevanju klimatskih promena. 2020.godine proglašen je za urednika godine od strane Udruženja britanskih naučnih pisaca.

 

LAURA ROCHA je predsednica - Periodistas por el Planeta (Novinari za planetu), organizacije ekoloških novinara širom Latinske Amerike koji pokušavaju da skrenu pažnju političara i ekonomista na priče o životnoj sredini i klimatskim promenama.

 

PREGLED KURSA

Odeljak 1 Daje pregled kursa i predstavlja stručnjake za medije koji će vam biti vodiči.

 

Odeljak 2 Pomaže vam da razumete osnove klimatskih promena i prepoznate ulogu koju one igraju u pričama o životnoj sredini.

 

Odeljak 3 Usmerava vas kako da pronađete pouzdane izvore i informacija.

 

Odeljak 4 Upoznaje vas sa podacima i njihovom važnosti za pričanje priče o životnoj sredini i klimatskim promenama.

 

Odeljak 5 Istražuje ekonomske i političke pokretače koji stoje iza priča o životnoj sredini na lokalnom nivou i razloge zbog kojih ih je važno prepoznati i razumeti.

 

Odeljak 6 Pomaže vam da razumete razliku između novinarstva i aktivizma kada izveštavate o osetljivim pitanjima životne sredine, posebno klimatskim promenama.

 

Odeljak 7 Usmerava vas ka razumevanju vaših zakonskih prava kada pokrivate sporne ekološke priče.

 

Pričanje priča (Storytelling) i bezbednost su detaljno obrađeni u dva odvojena kursa dostupna na Journalism Nov.

 

VREMENSKA POSVEĆENOST

Ovaj kurs možete završiti za 3 sata, kroz više različitih odeljaka.

 

 

×
One Last Thing!

Check your email inbox and click on the email verification link we just sent you.

If it doesn’t reach your inbox in a few moments, it might be in your spam folder. Don’t forget to add our email address to your contacts if it did end up in spam! That’ll make sure it doesn’t happen again.

As soon as you’ve verified your email, you’ll be able to continue.


Continue

×

Confirm Payment

Payment Unavailable. Try again later.

Ekološko novinarstvo | Zašto lokalne vijesti: Izvori

Free


Credit Card
PayPal