• Course Code:  JN28.1srbshr

 • Term:  Self paced

 • Open for Enrollment

 • Self-paced

 • Course Author(s)
  Catherine Mackie
C3banner

Ekološko novinarstvo | Zašto su lokalne stvari bitne: Sigurnost

Self paced

 • Circles
  Thomson Foundation
  Instructor

Description

Između 2000. i 2021, ubijeno je 1.645 novinara/ki i medijskih radnika/ca širom svijeta jer su radili svoj posao*. Na hiljade ih je maltretirano, napadnuto ili privedeno pod lažnim optužbama, bez poštovanja njihovih zakonskih prava za to vrijeme. Jasno, da bi zaštitili svoje priče, novinari/ke moraju sebe zaštititi. Izvještavanje o okolišu se danas smatra jednim od najopasnijih područja za pokrivanje. Ovaj kurs je kreiran da bi pomogao medijskim radnicima/ama da ostanu sigurni/e kada se suočavaju ne samo sa fizičkim i digitalnim prijetnjama, već i sa prirodnim nesrećama. Stručnjaci/kinje će vas provesti kroz vaša zakonska prava i šta da radite ako i kada budu ugrožena. Biti u situaciji u kojoj ste fizički u opasnosti može uzeti svoj danak na mentalno zdravlje. Kurs će vam pomoći i da se suočite sa mogućim emocionalnim uticajima na rad.

 

* Prema Komitetu za zaštitu novinara (cpj.org)

 

UPOZNAJTE INSTRUKTORE/ICE

 

Catherine Mackie, vaša instruktorica kursa, urednička je suradnica u Fondaciji Thomson. Ona je bivša novinarka BBC-ja sa skoro 30 godina iskustva pred kamerom i iza nje. Ona je ispitivačica Britanskog Nacionalnog vijeća za obuku novinara/ki i bivša Knight-Wallace Journalism stipendistica na Univerzitetu u Michiganu.

 

Tim stručnjaka/ica će se pridružiti Catherine.

 

 

GORE S LIJEVA NA DESNO

PATRIK GRINFILD je novinar britanskog The Guardiana. Piše o nestajanju biodiverziteta, klimatskoj krizi i mogućim rješenjima. Prije rada u The Guardianu, bio je producent CNN-a.

 

 

MILICA ŠARIĆ je glavna i odgovorna urednica Centra za istraživačko novinarstvo u Srbiji (CINS).  Kao članica CINS tima, Milica je 2017. osvojila prestižnu Evropsku novinarsku nagradu za istraživačko novinarstvo, za niz članaka o borbi protiv korupcije u Srbiji.

 

 

BOJAN PERKOV je istraživač u SHARE Fondaciji, neprofitnoj organizaciji u Srbiji koja se zalaže za ljudska prava i slobode na internetu kao i slobodan pristup informacijama, znanju i tehnologiji. Njegova ekspertiza uključuje slobodu izražavanja i online medije, kao i digitalna prava i slobode, kao što su govor mržnje, neutralnost interneta, cenzura, zaštita osobnih podataka i digitalna sigurnost.

 

DOLE S LIJEVA NA DESNO

SLOBODAN KREMENJAK je pravnik specijaliziran za medije i telekomunikacije. On je dugogodišnji savjetnik nekoliko srpskih i međunarodnih telekom operatera, emitera i štampanih i online medija. Slobodan je bio i politički savjetnik vlade Srbije.

 

GAVIN REES je viši savjetnik za obuku i inovacije u Dart centru za novinarstvo i traumu.

 

LAURA ROCHA je predsjednica Periodistas por el Planeta (Novinari/ke za planetu), organizacije ekoloških novinara/ki Latinske Amerike koji/e pokušavaju zainteresovati političare/ke i ekonomiste/ice za priče o okolišu i klimatskim promjenama.

 

×
One Last Thing!

Check your email inbox and click on the email verification link we just sent you.

If it doesn’t reach your inbox in a few moments, it might be in your spam folder. Don’t forget to add our email address to your contacts if it did end up in spam! That’ll make sure it doesn’t happen again.

As soon as you’ve verified your email, you’ll be able to continue.


Continue

×

Confirm Payment

Payment Unavailable. Try again later.

Ekološko novinarstvo | Zašto su lokalne stvari bitne: Sigurnost

Free


Credit Card
PayPal