• Course Code:  TM18-EUWB-01.1mac

 • Term:  Self paced

 • Open for Enrollment

 • Self-paced

 • Course Author(s)
  Наташа Ковачев
Banner 1

Западен Балкан – Како да се остане безбеден при покривање протести – за новинари

Self paced

 • Circles
  Thomson Foundation
  Instructor

Description

Како новинари, ние обично на прво место ја ставаме приказната и за нашата безбедност мислиме само кога ќе се случи потенцијално опасна ситуација. Овој курс ќе ви помогне соодветно да се подготвите за покривање на протести и да знаете како да реагирате ако тие станат насилни. Ќе научите како да ја подготвите и заштитите вашата опрема така што нема да го загубите собраниот материјал. Кои се вашите законски права? Какви дејствија можат да преземат полицајците против вас на протести? Како да се однесувате ако ве уапсат? Ова се некои од многуте прашања кои исто така ќе бидат одговорени на курсот. И на крајот, никој не останува недопрен по сведочење или искусување на трауматични настани. Затоа последната глава е наменета за менталното здравје и добросостојбата на новинарите кои биле на насилни протести.

 

Што ќе научите

  • Ќе научите зошто покривањето на протести стана една од најризичните работи во новинарството. 
  • Ќе откриете како стои Западниот Балкан во однос на безбедност на новинари кога покриваат протести во споредба со останатиот дел од светот. 
  • Ќе научите за можните опасности со кои ќе морате да се соочите ако известувате од насилни протести.
  • Ќе научите како да планирате пред да одите на терен, за што да бидете свесни, што да понесете со себе и каква заштитна опрема може да ви биде потребна. 
  • Ќе научите како да се справувате со солзавец, како да ѝ се обраќате на полицијата, како да се однесувате во случај на стампедо. 
  • Ќе ви бидат претставени вашите законски права како новинари – што можете да снимате или фотографирате и што може и што не може полицијата да бара од вас да направите. 
  • Ќе ви бидат претставени техники за дигитална безбедност, како да го заштитите телефонот или компјутерот и како комуницирањето да ви биде безбедно и шифрирано. 
  • Ќе научите како да го минимизирате стресот и како да ги препознавате знаците кои ви покажуваат дека е време да побарате професионална помош.
  • Запознајте ги инструкторите

Наташа Ковачев, ваша инструкторка на курсот, е искусна репортерка која покривала многу протести во земјите од Западен Балкан и низ Европа. Таа моментално работи за телевизијата Н1 од Србија, а претходно беше дописник за „Ал Џазира Балканс“. Работата на терен ја довела до многу точки на немири како Украина во 2014 година, Брисел и Анкара по бомбашките напади, Букурешт за време на големите демонстрации против корупцијата, па таа лично видела кои се потешкотиите со кои може да се соочат репортерите.